Solar Enerji
Solar Enerji
TİCARİ ÇATI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ
İşletmenizde kurulumunu planladığınız GES konusunda; çatı veya arazi alanının uygunluğu, tüketim miktarı ve sözleşme gücü önemli faktörlerdir.
Yeterli çatı alanınızın olduğunu düşünseniz de eğer çatınızda gölgeleme unsuru, aydınlatma boşlukları (ışıklık), kullanılamayacak alan (Deforme olmuş ya da kaplama malzemesi GES’e elverişsiz vb.), çatı eğiminin derecesi (Kuzey yönüne çok fazla bir eğim varsa o alan kullanılmayabilir ya da açılı bir tasarım yapılmalıdır ve bu da daha az güç sığmasına neden olur) gibi faktörlerden dolayı çatınıza bu güç sığmayabilir. Bu yüzden öncelikle GES santral tasarımı için keşif yapılmalıdır.
Sözleşme gücü, trafonuz var ise genellikle tek terimli elektrik tarifesinde trafo gücünün %60’ı kadardır. Çift terimli tarifeye geçilerek trafo gücünün %80’i hatta bağlı olunan dağıtım şirketinin onayına göre %100’ü kullanılabilir.
Bazı organize sanayi bölgelerinde trafo kapasitesinin tamamının kullanımına izin verilmektedir.
Trafonuz yok ise bağlı olunan dağıtım şirketinin belirlediği sözleşme gücüne göre GES kurulumu yapılabilir. Eğer tüketiminiz fazla ise ve sözleşme gücüne göre GES kurulumu yapıldığında tüketiminizi karşılamaya yetmeyecek ise çatı alanınızın elverdiği güce kadar trafo yatırımı yapılabilir.
Solar Enerji
KONUT ÇATI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ
Konutlarda GES kurulumlarında ON GRID yani elektrik dağıtım şirketi ile mahsuplaşma şeklinde yada OFF GRID şebekeden bağımsız kendi üretimi ile yetinen sistem olmak üzere iki tip solar çatı modeli vardır.
OFF GRID sistemlerde fazla üretimi LIFEPO4 bataryalara doldurarak gecede tamamen kendi üretiminiz ile elektrik ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Konutunuzda kurulacak GES kapasitesini ve maliyetini belirleyen unsurlar şu şekildedir;elektrik dağıtım firması ile aranızdaki sözleşme gücü,bina çatı yada bahçenizdeki panel kurulumu için gerekli alan ve kendi elektrik tüketiminizdir.
Ayrıca konutunuzun büyüklüğü sistem kapasitesini belirlemede önem teşkil etmemektedir.
Solar Enerji
ARAZİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ
Arazi Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu İçin Gerekenler
Arazi Statüsü
Arazinin marjinal arazi (mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri ve dikili tarım arazileri dışında kalan araziler) statüsünde olmasıdır. Bu tip arazilere güneş enerjisi santrali kurulması için arazinin mutlaka bir kadastral yola cephesi olmalıdır.
Arazinin vasfı yürüteceğiniz imar süreci sonunda Enerji Üretim Sahasına dönüştürülecektir. Bu süreç kapsamında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi çok sayıda kurumdan GES uygunluk görüşü alacaksınız.
İmar sürecini bitirip güneş enerjisi santrali kurabilmeniz için seçmiş olduğunuz sahada bu kurumlardan izin almanıza aykırı bir durum olmamalıdır.
Cephe
Arazi güneş enerjisi santrali kurulumu planlanırken, kurulum yapılacak arazinin güney cepheye bakması büyük bir öneme sahiptir. Diğer yönlere bakması durumunda ise güneş enerjisi santralinin verimliliği düşer ve yatırımın geri dönüş süresi uzar. Bu nedenle güney cepheye bakan araziler, güneş enerjisi santrali kurulumu için en iyi tercihtir.
Gölge
Güneş Enerjisi Santrali (GES) projelerinde gölgelenme, güneş panellerinin verimliliğini önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle, güneş enerjisi santrali kurulumunun yapılacağı arazinin, yakındaki yapılar, bitki örtüsü veya diğer engeller nedeniyle oluşabilecek gölgelemeyi en aza indirecek şekilde seçilmesi büyük bir öneme sahiptir.
Enerji Nakil Hatlarına Olan Uzaklık ve TEİAŞ TM Kapasiteleri
GES kurulumu yapılacak arazinin, dağıtım şirketinin enerji nakil hatlarına olan mesafesi güneş enerjisi santrali bağlantı izninin alınması için önemli bir kriterdir. Hatlara mesafe arazinizde GES kurulum izni almanıza mani olabilir. Ayrıca güneş enerjisi santrali ile enerji nakil hatları arasındaki mesafenin artması, yatırım maliyetini artıracağından dolayı geri dönüş süresini uzatacaktır.
Bu konuyla ilişkili bir diğer husus da arazinizden bağlanacağınız enerji nakil hatlarının nihayetlendiği TEİAŞ TM (Trafo Merkezinde) GES’inizin kapasitesine uygun boşluk bulunup bulunmadığıdır. TM’de boşluk bulunmaması durumunda GES bağlantı talebiniz diğer tüm kriterlere uygun olsa dahi reddedilir.
Solar Enerji
TARIMSAL SULAMA GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ
Günlük su ihtiyacına bağlı olarak mevcut dalgıç pompanın gücüne uygun bir sistem tasarlanır. Buna bağlı olarak panel sayısı ve pompa sürücüsü de belirlenmiş olur. Güneş paneli kurulmak istenen alanda önce bir keşif yapılır. Panellerin kurulumu sırasında güneşin yönü önemlidir. Panellerin gölge almaması temel esastır bu nedenle kurulum sırasında güneşin açısı belirlenir. Sonra panelin takılacağı alt yapı hazırlanır. Panellerin ömrü uzun olduğu için ayakların sağlamlığı ve dayanıklılığı da önemlidir. Paneller yerleştirildikten sonra elektrik bağlantıları yapılır. Panelin yakınına konumlanan bir pano yardımı ile elektrik enerjisi elde edilir. Pompa, panoya bağlandıktan sonra artık solar sulama sistemi aktif olarak kullanıma hazır olur. Sulama sistemleri nasıl çalışır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Güneş panelleri sabahın ilk saatlerinde hava ile aydınlanmaya başlar. Bu da aynı zamanda enerji üretiminin başladığı anlamına gelir. Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlar ancak en büyük verimi güneş doğduğunda alır. Sabahın erken saatlerinden, güneş batana kadar sulama sistemi pompayı çalıştıracak gücü sağlayacaktır. Öğlen saatlerinde güneş en yüksek seviyedeyken tam verim alınır. Solar sulama sistemi yalnızca güneşli havalarda değil bulutlu havalarda da çalışmaya devam eder. Bulutlu günlere kapasite biraz düşer ancak çalışmada bir sorun olmaz. Bulutlu havada direkt olarak güneş ışığına gerek yoktur, güneş ışınlarından da enerji alabilir.
Her türlü hava koşulunda enerji üretimi için panel kapasitesi pompa kapasitesinin 1,5 katı seçilmelidir.10HP bir pompa için 15 kw sistem kurulmalıdır.